Röportaj; Fatoş TEKBAŞ
Öz Orman-İş Adana Şube Başkanı Şahin Cerit; “Orman yangınları ülkemizin bir gerçeği, orman yangınlarıyla mücadele eden Ateş Savaşçıları yaz mevsimin gelmesi ve sıcaklığın artması nedeniyle, çıkacak olan orman yangınlarına hazır olduklarının altını çizdi. Öz Orman-İş’e bağlı Ormancıların diğer adıyla “Ateş Savaşçılarının” her zaman yangına hazır, sahada adeta aslan kesildiklerine dikkat çekti. Bilindiği üzere Orman yangınları için eğitim alan teknik personellerin görev yapıyor.
Şahin Cerit bir sendikacı, iki mesleğin okulu yok. Biri sendikacılık, diğeri gazetecilik. Şahin Cerit işçilerin talep ve ihtiyaçlarını çok iyi bilen bir sendikacı ve çözüm içinde şartları zorluyor. İşçinin hak ve çıkarlarını gözetiyor. Çalışma barışı içinde olağanüstü bir denge tutturmaya özen gösteriyor. Tüm amacı üyelerin sorunlarını gidermek, onların hakkını hukukunu korumak… diğer bir özelliği ise siyasetçi kimliği. Ak Parti İl yönetiminde görev yaptı, şu an halen Seyhan Ak Parti ilçe yönetimini deki görevini de başarıyla sürdürüyor. Halka hizmet etmekten keyif aldığını söylüyor.
Başkan Şahin Cerit ile yıllardır tanışırız. 16 yıl olmuş. Her zaman güler-yüzlü, her zaman misafirperver olmuş. İki çocuk babası. İyi bir aile reisi. Bir işi kotarmak isterse, mutlaka onu sonuçlandırır. Öz Orman-İş Adana şubesi 7/24 kapısı açık ve yolunuz düşerse, çay ve kahvesi her zaman hazır. Misafiri hiç eksik olmaz, her daim üyelerin yanında, her zaman onlarla birlikte, sahada onları ziyaret etmek neredeyse gelenek haline gelmiş.

Şahin Cerit sosyal medyayı iyi kullanıyor. Bütün paylaşımlar şubeye gelen ziyaretçiler, kendisi de mutlaka sahaya giderek oradan paylaşımlarda bulunuyor. 2025 yılında tek dileğinin yangınların çıkmaması, 7/24 ormanların gözlendiğini, bu yıl dronlarla da havadan kontrol edildiğinin özenle altını çizdi. “Yeşil vatan hepimizin ütopyası” diyerek nokta koyuyor. “Onu korumak bizim önceliğimiz” diyerek altını çiziyor.
Doruk; Siz Adana Öz Orman-İş Sendikası Şube Başkanısınız, sizin üyeleriniz saha da mı, yoksa ofis elemanları mı?
Cerit; Üyelerimizin hepsi sahada, yangın işçisi, ayrıca (TİGEM) Tigem’de sahada, Milli Parklar Bölge Müdürlüğünde Av Korumayı da ekleyebiliriz. Kısaca tüm üyelerimiz sahada çalışıyor. Üyelerimizin çoğu Adana Orman Bölge Müdürlüğü işletmelerinde, yangıncı olarak çalışmaktadır. Yaz sezonu itibarıyla ormanın hassas olan yerlere işçilerimizin kalabileceği sosyal tesisler var. Yangın sezonu geldiğinde işçilerimiz burada 7/24 yatılı olarak kalıp ormanlarımızı koruyor.

Doruk; Bize yeşil vatanı anlatır mısınız?
Cerit; Biliyorsunuz bizim konumuz değil, ama yine de bilgi vereyim. Oksjienin ana kaynağı ormanlarımız, yani akciğerlerimizdir. İklimin yumuşaması, sağlıklı geçmesini yine ormanlarımız sağlıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, burada milli ekonomi yatıyor. Kağıtları, evdeki mobilyaları ormandan elde ederiz. PTT ve enerji hatlarının direğini, çamdan reçine, kimyasal boyalar, dolayısı ile ormanlar ve onlardan elde edilen orman ürünleri tıp, eczacılık, parfümeri endüstrisi, gıda sanayi, tekstil endüstrisi, kimya sanayi ve yapı endüstrisi gibi pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dengeyi ormanlarımız sağlar. Erozyonu önler. Ormanlarımızı gözümüz gibi koruyalım, aslında ilköğretimde ormancılık dersleri konmalı diye düşünüyorum. Tıpkı trafik kuralları gibi, hayati!

Doruk; Üyelerinizden en çok hangi sorunlar iletiliyor?
Cerit; Üyelerimizin sorunlarıyla yakınen ilgileniyoruz. Riskli iş yapıyoruz. Sosyal Tesislerde eksikleri varsa, idareyle görüşüyoruz, en kısa zamanda çözüyoruz. Ayrıca bu dönem TİS toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Hükümetle Hak-İş’le sürdürülen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerini dört gözle bekliyoruz. Öz Orman-İş Genel Başkanımız Settar Aslan sürekli sahada, görüşmelerde, üyelerimizin özlük haklarını sonuna kadar takip ediyoruz. Genel Başkanımız Settar Aslan; “2025 yaz ayları öncesinde, tüm kamu işçilerini yakından ilgilendiren hayati bir toplu sözleşme sürecinden geçiyoruz. Bu sürecin hızlı ve olumlu bir şekilde sonuçlanması, sadece ekonomik bir beklentinin karşılanması değil; aynı zamanda yaklaşan yangın sezonu öncesinde sahada görev yapacak işçilerimize yüksek moral ve motivasyon sağlayacak güçlü bir adımdır.” Takipte. Yangın mevsimine girdik, risk alarak çalışıyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımız bu özveriyi gözetecektir, biz her daim çalışanlarımızın hakkını gözetledik?”

Doruk; Denizlerimiz mavi vatan, ormanlarımız yeşil vatan olarak biliniyor, Adana daha doğrusu Akdeniz bölgesi çok sıcak bir bölge, olumsuzluklarını anlatabilir misiniz?
Cerit; Ormanlarımızı korumakta bize düşüyor. Yukarda açıkladım. Ormanlarımız yaşam kadar önemli. Yangın mevsimine girdik. Daha dün Sayın Cumhurbaşkanımız Ateş Savaşçılarına hitaben bir konuşma yaptı ve orman yatırımlarından söz etti. Bize halk arasında “ATEŞ SAVAŞCISI” diyorlar. Ateş savaşçıları yangın savaşına hazır. Bu yıl Bölge Müdürlüğümüzün yeni bir sistemi devreye sokuyor, YÖH Yangın Özel Hareket Timi kuruluyor. Dronlarla da havadan kontrolü sağlanıyor. İnşallah ormanlarımız bundan sonra emin ellerde.
Doruk; Yangınlar yine kapımızda, zor iş yapıyorsunuz, bu konuyu açar mısınız, akciğerlerimiz birden heba oluyor.
Cerit; Öz Orman-İş Genel Başkanımız Settar Aslan Orman yangın riski taşıyan illerimizin valilerine şu çağrıda bulundu. Yangın riski bol olan illerin Valileri, geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir toplantı yaptı. Ama Genel başkanımız davet edilseydi iyi olurdu. Tarım ve Orman Bakanı ile Orman Genel Müdürü de bu toplantıya katıldı. Bu toplantıda alınması gereken tedbirler gündeme geldi. Ümit ediyoruz ki, önümüzde yıllarda yangınlarla ilgili tedbirlerin alındığı toplantıya bu iş kolunda faaliyet gösteren Ateş Savaşçıların Temsilcisi olan Sendikamızın da davet edilmesi… Nokta atışı olurdu. Bekliyoruz, çünkü sahayı biz yönetiyoruz, sahayı biz tanıyoruz. Bizim fikrimizin dinlenmesinin çok önemli faydaları olduğu kanaatindeyim. Buradan valilerimize sesleniyorum. Artık ay başından itibaren orman arazilerinin içine girişleri kontrol altına alınmalı ve eylül sonuna kadar ormanların içi piknikler yasaklanmalı. Normal koruluklarda bile ateş yakılmasına izin verilmemeli, veya takibi yapılmalı.

Doruk; Sayın Başkan bir de orman köylüleri var, onları denetleniyor mu? Çünkü ormancıların geliri ormandan sağlanıyor, orman köylülerinin faydaları ve zararları nelerdir?
Cerit; Ormanlarımızı 7/24 denetleniyor. Orman kulelerimizin bir kısmı insan gözüyle gözetleniyor diğer bir kısmı gözetleme kuleleri gece görüşlü dürbünlerle denetleniyor. Ayrıca bu yıl dronlarda devreye girdi. Onlarda hem piknikçileri hem ormanlarımızı havadan gözetleyecek.
Orman köylülerimize gereken ilgi alaka gösteriliyor. Köylülerimizden gönüllü yangıncılarımız olarak konumlandı. Onlara yangın kıyafetleri de verildi. Eğitimden geçtiler, sezona 7/24 hazırlar. Yeşil vatanımızı hep birlikte koruyacağız. Yangınsız kazasız belasız bir sezan geçirmeyi Allah’tan diliyoruz.
Doruk; Şahin Bey siz başkan olarak ormanları geziyorsunuz, piknikçilerden beklentileriniz ne?
Cerit; Piknik alanlarımızı hafta sonları yangın arazözlerimiz kontrol ediyor. Gerekli önlemleri alıyor. Gerekli ikazları yapıyor. Ormancılarımız dediğim gibi 7/27 sahada ve görevlerinin başındalar. Tabi mülkü İdare Amiri valimiz orman içi piknikçilere uyarı yapması gerekiyor.
Doruk; Ormanda ki vahşi hayvanlar korunaklı mı, yaban hayatı besleniyor mu? Ben bir gazeteci olarak hiç rastlamadım.
Cerit; İnsanların olmadığı Toroslarda ve insanların uzak yerde tuzla Akyatan Kumul Orman yaban hayatı var. Örneğin buradaki çamlar kumda yetişmiş. Caretta Carettalların yumurtlama dönemi orada oluyor. Yaban hayatı korunmalı. Gereğini her zaman ormancılar olarak biz yapıyoruz.
Tabi ki yaban hayatı korunmalı. Buna özen gösteriyoruz. Orada da bir yaşam var, tıpkı denizlerdeki gibi, ormanlarımızın da kendi türünde canlar var.

Doruk; Adanalılara bir mesajınız olacak mı?
Cerit; Kazasız belasız bir bayram diliyorum. Eminim çoluk çocuğunu alıp pikniğe gidecekler, ateş yakacaklar, bu bayramlar felaketimiz olmasın. Sadece dikkat edelim. Bir ağaç kolay yetişmiyor. Zaten ormancılarımız riskli bir iş yapıyor, bayram ülkemize zehir olmasın. Herkesin bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.
|